Moneksi-hame ja peruspaita joustocollegesta


Olen jo pitkään haaveillut Ommellisen Moneksi-hameesta tai oikeastaan sen ompelemisesta. Huhtikuun Suuri Käsityö-lehti sisälsi kaavan tähän ihanuuteen ja moneen muuhunkin kivaan vaatteeseen. Ostin lehden irtonumeron kauppareissulla ja seuraavana päivänä säntäsin Eurokankaaseen kangasostoksille, koska eihän minulla ollut sopivia kankaita näihin tai ainakaan riittäviä määriä. 


Viikonlopun aikana piirtelin kaavat, leikkasin ja ompelin paidan sekä hameen. Paita on kivan mallinen, rento mutta silti siisti. Tykkään erityisesti mallin raglanhihasta, koska siinä on tilaa vähän harteikkaammallekin. Tämän paidan tein 42 kokoisena, mutta seuraavan kokeilen tehdä kokoa pienempänä, koska vyötäröltä ja hihoista  tämä on ehkä liian löysä makuuni.

Kuvassa näkyvä linnunpönttö on vanhemman poikani käsityötunnin tuotos, joka on tehty etäkoulun aikana. Tyttäreni toimii minulla valokuvaajana näissä sovituskuvissa.Kaula-aukossa on resorikaitale, joka on tikattu peitetikillä. Tähän paitaan voisi helposti tehdä isomman kaula-aukon ja se näyttäisi silti kivalle. Paidan väri on oikeamman näköinen sovituskuvissa.


Hihansuissa on pitkät resorit joita voi tarvittaessa kääntääkin, jos haluaa lyhyemmät hihat. Helmassa on myös reilun levyinen resori, jonka voi kääntää sisälle piiloon, jos haluaa paidasta hiukan erinäköisen. Sivusauma on tässä mallissa tuotu etukappaleen puolelle, jotta vyötärö näyttäisi kapeammalta, en tiedä toimiiko. Pitää kokeilla tällä mallilla myös trikoopaitaa, jossa resoreiden tilalla olisi trikoota. Hameen ompelin mustasta joustocollegesta sen ajattomuuden ja yhdistettävyyden takia. Kokona tässä on 40, mutta olisi pitänyt ehkä tehdä 42, koska tämä on aika kapea ja ihonmyötäinen malli. Malli on kyllä niin kiva, että teen vielä toisenkin, ehkä jostain kuosillisesta. En ole mitenkään erityisen pitkäjalkainen vaikka olen 172 cm pitkä. Jouduin lyhentämään hametta 5 cm vyötäröltä, koska se muuten olisi noussut liian ylös. Hameeseen riittää hyvin metri kangasta, jos et ole pitkäjalkainen. Vyötäröllä on 4 cm leveä kuminauha koska sitä sattui olemaan jo valmiiksi kotona. Rypytyksen kuminauhana minulla on tässä ohjeen mukainen pätkä 1cm leveää, ja aika voimakas rypytys tulee, ehkä kapeampikin nauha riittäisi. Malli on yksinkertainen, hame muodostuu yhdestä taitteelta leikatusta palasta. Ompelu on myös hyvin simppeli, helman käänne ensin, sitten sivusauma saumurilla ja siihen saumavaraan kuminauha ompelukoneella ommellen samalla venyttäen. Lopuksi renkaaksi ommeltu kuminauha vyötärölle samalla kuminauhakujaa ommellen.


Helma ja vyötärön kuminauhakuja on ommeltu peitetikillä. Laitoin kangasmerkin helmaan osittain myös sauman tueksi. Tuli kyllä kiva hame, itse ainakin tykkään.

Miltä näyttää? Jätä kommenttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupukin konttiin lähteneitä

Täydennystä suurperheen vaatekaappiin

Päivittelen puoli vuotta hiljaisuutta