4. toukokuuta 2009

Omille ja vähän toisillekin

Onhan sitä taas tullu vähän puuhasteltua erinäisiä käsitöitä, harmi kun aikaa on vaan vähän ja tekemistä ois paljon.

Mutta tässäpä ois niitä saavutuksia, laitetaan valmistumis järjestyksessä.

Vappu päivänä inostuin värjäilemään villahousuja, tosin meidän neidille ne on jo pieniä mutta jos joskus...Niin siis parit ruskovillan 60cm joutui Kool Aid liemiin, keltaiset on värjätty 2 pussilla Mangoa(sain vaihtarina saumausteippiin) ja turkoosit 3 pussilla Berry Blue, vaalean vihreät on värjätty jo vuosi siten elintarvikevärillä ja ne on aika haaleat.

Tässä pieniä ohje värjäykseen Kool Aid jauheilla ja elintarvikevärillä:

Kastele villahousut huolellisesti puristellen haaleassa vedessä esim pesuvadissa. Villahousuissa ei ole hyvä olla kauheaasti lanoliinia jäljellä muuten väri ei tartu kunnolla.
Sekoita värijauheet/nesteet isossa kattilassa (minulla 5L kattila) muutamaan litraan haaleaa vettä, nosta sitten pesuvadista märät villahosut kattilaan ja puristele niitä värivedessä ennen kun alat kuumentaa lientä, näin väri tulee tasaisesti joka puolelle. Kannattaa käyttää kumihanskoja jos ei halua käsiään värjätä.
Kun olet saanut puristelut hoidettua, ala kuumentaa hiljalleen kattilaa liedellä, käytä mittaria veden lämpötilan tarkkailuun. Kuumenna vesi 90 asteiseksi, kun vesi alkaa näyttää "kirkkaalta" (väri on imetynyt housuihin) keitos on valmis, sammuta levy ja anna vielä hetki olla kattilan levyllä, älä kuitenkaan anna lämmön enää nousta. Jätä villahoust kattilaan veteen jäähtymään, huopuvat jos jäähdytät liian nopesti. Lopuksi pestään ja lanoliinitetaan ja ovat kuivatuksen jälkeen valmiit käyttöön.

Valmiiksi on saatettu kangastuho projektin myötä myös yksi joustofrotee paita pojalle, kaavat on ottobresta koko 116cm, edelleenkään en jaksa lehden numeroa etsiä. Paitaan kangasta tuhosin 155g.
Seuraavaksi ompelin kaksi nuken vaippaa kaverin tilaamana hänen tytölleen, asenne kasvatusta pienestä pitäen.
Vaipoissa on ulkopintana pul-kangas jota jouduin vähän palosta kasaamaan kun ei ollu isompia ylijäämä paloja. Sisäpintana toisessa raitaveluor ja toisessa joustofrotee. Kiinteinä imuina toisessa froteeta ja toisessa joustofroteeta. Kiinnitys tarroilla. Kaava on itse muokattu Wee Wegan nuken vaippakaavasta sopivaksi normi baby bornille, sellaisenaan kaava sopii pienemmälle baby bornille. Näihin meni minun kangas varastosta 72g.
Ja viimeisimpänä, eilen illalla ja tänä aamuna ommellut tyynynpääliset naapurille, hänen omista kankaistaan. Raitakankaista ompelin talvella valelaskosverhon samaan huoneeseen jonne nämä tulevat, pitää joskus napata kuva käydessä verhosta tänne. Minun kangasvarastosta meni pussillinen vanua ja 128x27cm pala lakana kangasta pitkulaiseen sisustyynyyn kun sellaista ei kaupasta löytyny. Nuo ihanat kukkanapit on muuten Nappi ja Nauhasta naapuri ostanut, samoin vetoketjut raita tyynyihin
Jotta silleen, semmosia on tullunna viennettyä.

2 kommenttia:

  1. Heips!
    Villaketun kommenttilaatikon kautta löysin tänne. :) Olisko sulla antaa vinkkejä villahousuvärjäykseen?

    VastaaPoista
  2. Huomasin kommentin vasta nyt, joten tästä tuskin on apua kysyjälle mutta, jos joku sattuu lukemaan niin lisäänpä ohjeistusta tekstiin.

    VastaaPoista

Kävit katsomassa tekeleitäni, kerro mistä pidit!